neděle 18. července 2010

A dalsi vikend uplynul jako voda :)

Az neuveritelnou rychlosti mi utekl vikend. V sobotu jsme spolu s domovem vyrazili na tradicni kvetinovy festival v Putra Jaya, coz je jeden ze statu.Malajsie jen totiz v podstate jako kralovstvi, maji tu krale a kralovnu, a dal se deli na staty v jejichz zastupitely jsou sultani. Pote co jsme se v hojnem poctu 23 osob nasoukali do nasi dodavky stravili jsme na ceste asi 40 min. Putra Jaya je cast kde se nachazi vladni budovy a kde taky statni zastupitele se svymi rodinami bydli. Cesty,ktere tu byli jako nove, nam umoznili zahlednout mistni parky a golfova hriste. PJ se mi zdala dost vylidnena ve srovnani s centrem KL, proste luxusni bydleni pro dulezite osobnosti Malajsie. Na festivalu jsme stravili asi 3 hodiny, coz nam s Guzel uplne stacilo k tomu opalit se dle odevu co jsme meli zrovna na sobe. Domu spolu s ostatnimi se nam opravdu nechtelo a tak jsme sedli na autobus a vyrazili jsme prozkoumat Central market a mistni China town. Central market je misto preplnene ruznymi suvenyry, a to jak malajske, tak indicke a cinske kultury. China town vypadalo ale jinak nez Cinska ctvrt co jsem navstivila v Toronte. Porad jsem cekala kdy uz vsude uvidim ruzne cinske napisy a spoustu cinanu. Najednou mi ale Guzel zmizela kdesi vlevo, kde bych opravdu necekala ani vedlejsi ulici. Protahla jsem se za ni do uzke ulicky kde se stezi minuli dva lidi, a nahle jsme v tomhle stisneni byly obklopene cinskymi prodavaci z obou stran;) No nejdriv trochu klaustrofobie, instinktivne jsem sevrela tasku kterou nosim pres rameno, ale po chvilce si clovek zvykne. China town nas vycvicil v umeni smlouvat o cene;) Za malo penez jsme poridili spoustu veci a unavene po celodennim chozeni jsme zamirili domu.

Nedele mi prinesla zazitek z indicke kultury, spolu s nekolika dalsimi stazisty jsme totiz meli v planu navstivit Batu Caves, indicky chram v KL. Doprava jako vzdycky LRT (mistni nadzemni "metro" ktere jezdi po specialnich vysokych mostech celym mestem-ja mu ale rikam pojizdna lednice, protoze v nem vzdycky klepu kosu) a taxi (nutno dodat ze taxi je tu nekolika nasobne levnejsi nez u nas a slouzi tu vsem jako kazdodenni prostredek dopravy) za 15 korun/ osoba. Po prijezdu na misto me ohromila OBROVSKA pozlacena socha a pred nami byl (k me radosti) fyzicky narocny ukol, vysplhat 272 schodu do jeskyne kde se nachazel chram. Popravde receno, nahoru jsme lezli snecim tempem a to ne kvuli kvuli nasim fyzickym schopnostem ale protoze sme jako spravni turisti delali spoustu fotek, vcetne pokusu vyfotografovat si opicky ktere nas doprovazeli navrchol. Nahore jsme vstoupili do velike, tu a tam nasvicene jeskyne, kterou jsme prosli az uplne nakonec, vylezli dalsich par schodu a octli se v prostoru ve kterem na nas dychla Indie s typickou hudbou a vuni vonnych tycek. Tenhle prostor v jehoz centru se nachazel mensi chram nebyl vsak osvetlen umele nybz prirozenym svetlem. "hindu" z ruznych casti sveta tu tise promlouvali ke svemu bozstvu, zatimco me uchvatil pohled nahoru, pripadala jsem si trochu jak v nejake dzungli, jak ji znam z ruznych filmu. Po tom co jsme sestoupili dolu k obri sose, bylo uz zase poradne horko a jelikoz uz bylo kolem obeda, ulovili jsme si dva taxiky a zamirili se schladit a napapat do nasi oblibene Sushi King restaurace. Klimatizace v mistnich obrich nakupnich centrech, ktere jsou tu snad na kazdem rohu, jsou nepostradatelna zachrana v tomhle horku;) Po tom co jsme zahnali hlad, rozdelili sme se na dve party, ne vsichni totiz touzi travit volny cas v obchodech, a uz vubec ne kdyz na jejich prozkoumani mate dalsi mesic;) Takze ja a Alex jsme se rozhodli pro prochazku ulicemi velkomesta. Zajasala jsem radosti, kdyz jsme narazili na info centrum kde jsem konecne dostala mapu KL ktera v pristich tydnech urcite prispeje ke zlepseni mych orientacnich schopnosti v tehle moderni dzungli;) Je vazne super ze tu vsichni umi anglicky, protoze jsem se vyptala i na koncerty a dalsi zajimavosti. Pak se obloha zatahla a prisel dalsi z castych destu.Zmokli sme, ale nam to az tak nevadilo, protoze to bylo osvezujici :D

Bavi me pozorovat tu rozmanitost mistnich lidi a poznavat jejich kulturu a hlavne nabozenstvi. Ja, stejne jako asi vetsina Cechu nebo Estoncu, jsem ateista, mozna proto me tak laka zkoumat, jak se ruzna nabozenstvi divaji na svet. Malajsie je oficialne muslimsky stat, a je zajimave dozvidat se o ruznych pravidlech a zakazech tohoto nabozenstvi "z prvni ruky". Kazdy den me napada spousta otazek proc je to tak ci onak, a temer vzdy narazim na neco co je muslimum, hlavne zenam odepirano a zakazovano...coz se mi uprimne prici. No, mam stesti ze jsem se narodila v Cechach a ze me tady povazuji za cizinku (sranda ze vetsinou za Americanku, Kanadanku nebo Australanku;) takze pro me ty jejich pravidla odpadaji :)