středa 25. května 2011

První dojmy ze Srí Lanky


Budha má narozeniny :)
Už na letišti v Colombu nás zaujala nevšední lampiónková výzdoba. Příjezd na Sri Lanku jsme si nemohli naplánovat lépe. Proč? Ostrov se vyparádil kvůli oslavě Budhových narozenin, 2600 let. Teprve večer jsme však ocenili tu pravou kouzelnou atmosféru, když se všechny tyhle lampiónky rozsvítili a ulice zaplnili Sri Lančany, kteří vyšli oslavovat.

Sri Lanka vs. Indie
Naše očekávání, že Sri Lanka bude jako zmenšená Indie se k našemu překvapení nenaplnily. V Colombu zase chodíme po chodníku, a  i taxikář nám tu pomáhá stopnout ten správný autobus. Ubylo indických odpadků a k našemu zklamání i oblíbených mini čajíků a mini kafíček na ulici, ve vlaku a vůbec kamkoliv se člověk hnul. Studené pivo je tu ale levnější. Místní pivo Lion se mi zamlouvá už kvůli názvu :) Adrenalin z přecházení ulic v indické dopravě nám tu nahrazují autobusy MHD, které se řítí ulicemi raketovou rychlostí. V reálu to znamená, že člověk, na něhož už nezbylo místo k sezení, v zatáčkách vlaje autobusem :)

Západ slunce, Hikkaduwa
Vláďův 4-úhelník: Indie, Sri Lanka, Rusko, Česko
V Colombu jsme navštívili i ruskou ambasádu, kde si Vláďa vyřídil víza do Ruska. Získání všech nezbytných dokumentů nám sice zabralo půl dne, ale odhodlání nevzdat se ani v horkých denních teplotách přineslo dlouhoočekávaný úspěch. Takže Vláďa může cestou zpátky zůstat na pár týdnů v Moskvě.
Pláž, sluníčko, pohodička...
Ta pravá dovolená nám ale začala až na pláži v Hikkaduwa, kam jsme se dopravili vlakem z Colomba asi za 3 hodiny. Díky Vláďově AIESEC networku jsme mohli nechat většinu zavazadel u AIESECářů v Colombě, a na cesty se vydat jen s baťůžky. Pláž je teď mimo sezónu, tak se nám podařilo sehnat ubytování za 700 rupí na noc, což je asi 100Kč pro dva. Den tu trávíme koupáním a čtením knížek. Ale nejsme lenoši, stále ráno v 6 chodíme běhat. Je tu úžasně, pláž máme jen pro sebe, snídáme ten nejsladší ananas na světě. Sluníčko svítí, vítr příjemně pofukuje a nám poprvé za dva měsíce není ani příliš teplo ani zima . S výhledem na západ slunce povečeříme vynikající plody moře a procházkou po pláži se vrátíme zpátky do našeho guesthousu. Svěží vůně moře a nad hlavou tisíce hvězd...
Kdo se chce přidat? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat