pátek 20. srpna 2010

16.8-18.8 Penang

Pondeli 16.8
Sotva jsem dorazila ze Singapuru uz jsem byla zase na cestach. Cesta do Penangu, ktera byla tentokrat hezky v pohodlicku autem nam trvala asi 5h. Penang je znamy jako "Perla orientu". Je to vlastne takove mestecko kde na kazdem kroku narazite na stanky s mistnimi specialitami a tak tu lidi snad nikdy neprestavaji jist.

Ja jsem pobyt v Penangu stravila s tetou Nalini, jeji kamaradkou a manzelem. Po 5 tydnech jsem zase usinala s prykryvkou a spala jsem az do pul 12. Tak tomu rikam prazdniny. Po probuzeni me hned bombardovali otazky jako co budu snidat/obedvat a vubec JIST? Ja bych se v tomhle meste najedla uz jen ocima ale ochutnavat jsem musela;) a tak jsem se alespon vzdycky snazila vyprosit si "neco lehkeho", protoze mi bylo jasne ze za chvili uz mi budou cpat pod nos dalsi dobroty. A tak jsem ochutnala cinskou ledovou ovocnou polivku, thajskou ultra palivou polivku Tomyam Soup s krevetami, dle mistnich nejlepsi Cendol v Malajsii (kokosove mleko+hnedy cukr+jakasi zelena zelatina+kopa ledu), dale take smazeny banan, osvezujici vodu z certveho kokosu ci Cocodok (bananove cosi). Nakonec i honba za pokladem jmenem Dorian skoncila v 11 vecer uspesne. Ano, Dorian je prohlasovan za krale ovoce a smrdi tak ze je zakazano ho konzumovat ve verejnych prostorech :D Taky jsem prisla na to ze v Penangu plati : "If you cannot reach the food, the food will reach you" :)

Behem 3 dnu jsem navstivila nekolik budhistickych chramu, byvale opevneni, mistni parky.....a ve stredu i plaz. Chybelo mi ranni behani a tak jsem si sla aktivne zaplavat pricemz se mi nejspis povedlo nakopnou nejakou meduzu, a noha se mi vyhazela palivymi pupinky.

Dozvedela jsem se zase neco vic o indicke kulture jako treba ze se tu porad jeste nosi domluvena manzelstvi na zaklade vymeny fotografii a souhlasnych horoskopu. Teta Nalini mi take ukazala jeji pokojik kde se modli a vzala me s sebou do malicleho chramu. Atmosfera byla zase protkana vonnymi tycinkami, ktere tu lide zapalovali a i na me zapusobila vsechna ta proudici energie, ktera sem skrze obycejne lidi a jejich modlitby vstupovala. Jeste ten vecer ze me teta taky vykouzlila Indku, kdyz me zahalili do sari (saty tvorene jednim dlouhatanskym kusem latky, ktere nosi indicke zeny).

Penang jsem si opravdu uzila :)

čtvrtek 19. srpna 2010

14.-15.8.2010 Singapore

Sobota 14.8
Vcera jsem do sebe nacpala az moc paliveho curry toffu, coz se memu zaludku ani trochu nelibilo. Tak to vypada ze dneska budu na dietni kole. Je 6.50 rano a ja s Phoebe [stazistka z Ciny] uz sedime v McDonalds v Singapuru a cekame az si nas tu vyzvedne jeji kamaradka. Autobus ktery mel odjizdet z KL v 10.30 mel hodinu a pul zpozdeni, njn, patek trinacteho, co by ste chteli. Nam to ale nevadilo, stejne bychom ve 4 rano v Singapuru nemeli co delat. V buse jsem naspala asi 2 hodiny, takze se mi ted klizi oci a pripadam si zdrogovane, zatimco usrkavam z pullitrove koly. Na hranicich Malajsie/Singapur jsem oplakala posledni zvykacku, ktera mi byla zabavena. V Singapuru se zvykacky nenosi, jsou tu totiz vysazeni na cistotu.

Singapur mi pripada jako jedno velke letiste zkrizene s modernim nakupnim centrem. Ciste, ale opravdu CISTE ulice, jezdici schody i do parku, obri budovy co se mi nevejdou do objektivu....no alespon si tu nepripadam se svou malickosti mala ve srovnani s mistnimi obyvateli, vetsinou cinanskeho vzhledu.

Dopoledne jsme absolvovali maraton foceni se symboly Singapuru jako je Merlion, Narodnim muzeum, hotel s kasinem ci budova Esplanade ve tvaru dorianu [mistni kral ovoce, ktery smrdi na 100 kilometru]. Singapur mi nachvili pripadal jako obri vesnice, tu a tam par turistu, ale jinak prazdno, vsichni asi spikaji po patecnim flamu? V 12.15 jsem se potkala se svou Couchsurfing hostitelkou, [v ramci setreni nakladu na cestovani jsem se rozhodla poprve otestovat couchsurfing.com a vyslo to], a zamirili jsme do roztomilych ulicek mistniho China Town, kde jsme si taky dali lehky obidek v podobe jarniho zavitku. Odpoledne jsem si skoro usmajdala nozicky, ale stalo to za to. Uchvatilo me mistni vysoce sofistikovane muzeum, kde jsem vyfasovala fluchatka a kouzelnou krabicku ktera me muzeem provedla aniz bych musela cist dlouhatanske eseje o historii jak byva zvykem v 'normalnim' muzeu. Singapur ale uplne 'normalni' neni. Tady musi mit vzdycky neco extra. Veceri jsme nasli v Arab Street nedaloko mistni mesity, ktera pripominala pohadku o Aladinovi, spolu s dalsimi tucty vyhladovelych muslimu, kteri po dalsim dnu hladoveni=Ramadan, snad uz silhali hlady. Potom co jsme zahnali hlad, nasledovalo predstaveni v podobe ohnostroje, ktery zahajoval Olympijske hry mladeze. No nemam se ja krasne? Potom co se slunce odebralo dohajan, mesto ozilo barevnymi svetylky. Zvlast ctvrt Clarke Quay, ktera je znama svymi bary, byla preplnena turisty kteri se sem prisli zabavit. Tady jsem se taky potkala s dalsimi Couchsurfari z Nemecka, Kanady a Filipin. My jsme ale do baru nesli, misto toho jsme si nasli posezeni u reky, a ja jsem tentokrat vymenila kolu za ledove kafe ze 7eleven, cimz jsem se snazila zachranit posledni zbytky energie. 'Domu' jsme dorazili v 1 rano,a ja jsem sebou prastila na prichystanou matrac a okazmite jsem vytuhla.

Nedele 15.8
Vesele jsme chrupkali az do 10.30. Druhy den jsme stravili relaxacne na mistni plazi. Vecer po rozloceni se s mou hostitelkou jsem se jeste prosla China town a 22.00 jsem uz nastupovala do autobusu smer KL.

Par poznatku o Singapuru....
Singapur je mlada zeme, ktera se rozviji ohromnou rychlosti. Lidi tu respektuji pravidla co se tyce cistoty, bezpecnosti,atd. a pusobi na me dojmem 'pilne vcelky Maji'. Mesto je bohate hlavne z turismu a shippingu [sakra uz zase mi vypadava cestina]. Tomu odpovidaji i mistni ceny, ktere jsou az 3x vetsi nez v Malajsii. Potom co se Singapur osamostatnil od Malajsie [neco jako CR a SR] Singapurcum moc uzemi nezbylo a tak tu vsechno buduji do vysky. Jak jsem vyzvedela, moc lidi tu pejsky nema, protoze vetsina bydli v bytech.

V 3.30 nas autobus vyklopil v KL. Pripadala jsem si jako kdybych slapla do vosiho hnizda plneho taxikaru, kteri nas okamzite obklicili a kteri nas chteli nalozit prave do toho jejich taxiku. Phoebe a ja jsme se ale nedali a razili jsme si cestu k nejblizimu non stop 'zracimu' stanku, protoze cestovat v tuto nelidskou hodinu taxikem kdy ani chuze po ulici neni bezpecna, by se nemuselo vyplatit. Prvni vlak jel v 6.00 a tak zatimco Phoebe spala s hlavou na stole, ja jsem hlidkovala s preslazenym kafem, knizkou 'Jak si spravne prat' a iPodem se serialem 'Pratele'.